Historie
expansie
1962-2022

“Noem mij een plaats van deze omvang die zoveel gepresteerd heeft als Jubbega”, zei gedeputeerde J. Brouwer namens het Provinciaal Bestuur van Friesland bij de opening van de eerste editie van de  Expansie op 1 september 1962. De eerste Expansie werd gehouden op een terrein aan de P.W. Janssenweg waar nu de Ericalaan begint. In de loop der jaren is door de groei van het dorp Jubbega de Expansie op diverse plekken gehouden. De laatste editie vonden plaats aan de grens van het dorp op het grondgebied van de gemeente Opsterland.

De Expansie is in 1962 door leden van de middenstandsvereniging H.N.I en de vereniging van Plaatselijk Belang Jubbega Hoornsterzwaag opgestart om de Oosthoek van de gemeente Heerenveen duidelijker op de kaart te zetten. Hierin zijn de initiatiefnemers duidelijk geslaagd De Expansie, die om de vijf jaar wordt gehouden,  is in ruim veertig jaar tijd uitgegroeid tot een niet meer weg te denken evenement in de gemeente Heerenveen.

Begonnen als een handelsbeurs, met daarnaast optreden van artiesten en het organiseren van allerlei evenementen is de Expansie. In zowel 1997 bij de 8e, en in 2002 bij de 9e editie trok het evenement ruim dertigduizend toeschouwers. De Expansie was na ruim veertig jaar echter meer dan alleen een handelsbeurs. Van een tentoonstelling voor de eigen middenstand werd de Expansie  een consumentenbeurs waar instellingen en bedrijven uit geheel Noord Nederland, of zelfs daarbuiten, zich konden presenteren. Daarnaast is de Expansie uitgegroeid tot een feestweek met optredens van diverse nationale bekende artiesten, maar vooral is de Expansie voor de bevolking van Jubbega en Hoornsterzwaag de manier om zich te presenteren door de eigen straten op vaak erg creatieve wijze aan te kleden. Waar in andere plaatsen een allegorische optocht wordt gehouden waarbij wagens door de straten rijden worden in Jubbega en Hoornsterzwaag allerlei taferelen op straat of op het water uitgebeeld.

Tijdens de Expansie van 2007 nam de belangstelling voor een consumentenbeurs al af, maar door de vele evenementen die georganiseerd waren en de prachtige versierde straten trok het toch ook weer vele bezoekers naar Jubbega. Voor het optreden van de band Mooi Wark, die net in opkomst was, kwamen er bussen vol feestgangers aanrijden in Jubbega.

Door de afname van belangstelling voor de consumentenbeurs tijdens de Expansie edities van 2007 en 2012 werd besloten om tijdens de editie van 2017 geen consumentenbeurs meer te organiseren en door te gaan als festival. Tal  van bekende artiesten werden gecontracteerd en de “normale” feesttent werd veranderd in een prachtige sfeervolle festivaltent. Aan inzet en originaliteit ontbrak het niet.

Er was voor jong en oud wat te beleven tijdens de vele evenementen die georganiseerd werden. Helaas viel het festival letterlijk in het water. Dit mede door het hele slechte weer. Twee van de vijf dagen hadden in de weersberichten het cijfer 0.

Voor de editie van 2022 is daarom besloten om contact te zoeken met MFG De Kompenije om de Expansie binnen te organiseren. Mede om de noodlijdende situatie van MFG De Kompenije tegemoet te treden, maar zeker ook om het weer- en coronarisico te verlagen.

De hal zal worden omgetoverd tot een prachtige feestlocatie en het voorterrein wordt gezellig ingericht voor de leuke activiteiten, voor een gezellig samenzijn met muziek en een hapje en drankje. Het artiestenprogramma voor de expansie-avonden bestaat uit allround bands met muziek voor jong en oud.

De versiering van de buurten en straten blijft een van de pijlers van de Expansie. Daarom wordt er tijdens de Expansie een straatprijs van € 250,- uitgereikt voor de mooiste versiering.